40 19 28 94

Wabi Sabi Nordic: Skønheden i det uperfekte

Wabi Sabi Nordic: Skønheden i det uperfekte

Wabi Sabi Nordic: Skønheden i det uperfekte 1000 1500 René Kirkegaard

Helt konkret var det en knækket aflang flise i marmor, som en dag i marts i 2020 gav Stine Rosgaard en god idé.

Gennem to år havde hun totalrenoveret et rækkehus i Aarhus sammen med sin kæreste. Flisen gik i stykker, da de var ved at lægge marmorfliserne på gulvet i entréen.

”Jeg havde længe sparet sammen til den skønneste, sandblæste Grigio Bottarga-marmor, der skulle byde gæster velkommen i husets gang. Men så knækkede en stor flise. Og frem for at fortvivle så jeg mulighederne,” fortæller Stine Rosgaard.

Hun var fuldstændig nybegynder, men gik i gang med at forvandle flisen til runde knager. Processen med at finde ud af, hvordan man nemmest arbejder i sten, var begyndt. Og det lykkedes så godt, at da hun lagde det færdige resultat op på Instagram, var der rift om at købe marmorknagerne.

Knagerne blev startskuddet til, at Stine grundlagde sit firma, interiør-brandet Wabi Sabi Nordic. De har siden fået selskab af blandt andet sideborde, sofaborde, spiseborde og meget mere af marmor og natursten som onyx og kalksten. En stor del af designmøblerne er upcycling af overskudsrester fra en produktion.

Stine forklarer, at Wabi Sabi er et japansk begreb, som i indretningssammenhæng betyder at se skønheden i ødelagte eller gamle ting. Det ramte noget i hende, da hun første gang hørte udtrykket.

Stine Rosgaard er 27 år og uddannet visuel kommunikationsdesigner. Da den afdeling i en stor koncern, hun som nyuddannet fik en stilling i, blev lukket ned pga. corona, så hun en åbning til at starte for sig selv.

”Jeg har altid drømt om at blive selvstændig. Og jeg ønskede at gå en helt anden vej end noget digitalt. Hele maj måned 2020 sad jeg og udviklede konceptet. Hvad vil jeg med de her knager? Hvad skal det hedde, og hvad vil jeg gerne på sigt? Det krævede mere end knager at leve af det. Og det skulle ikke kun være små designs. Så jeg besluttede, at jeg ville starte et interiør-brand med udelukkende natursten,” siger Stine Rosgaard, der bl.a. arvede nogle maskiner fra sin ingeniør-farfar, der havde et værksted.

Derfor har hun ikke skullet investere en hel masse for at komme i gang.

Natursten lå tæt på, fordi hendes kæreste arbejdede som sælger af fliser og køkkenbordplader af natursten. I renoveringen af deres rækkehus, tænkte han meget i løsninger med sten.

”Han har vist mig, hvad sten kan. Det fede ved sten er, at de er naturskabt. En bestemt sten kan måske have lyserøde eller orange detaljer, men stenen er aldrig ens. Jeg kan godt lide, at natursten er et lidt svært tilgængelig materiale, og så er de bare så smukke.”

I starten lavede Stine alt selv i hånden. Og hun købte skærespild og restpartier af natursten fra danske virksomheder, som f.eks. sælger bordplader. I dag kommer naturstenene, som hun bruger i sine design, primært fra Tyrkiet og Italien.

Den 4. juni 2020 åbnede Stine sin webshop.

”Jeg har hele tiden tjent penge og købt nyt, men da jeg skulle købe mere ind ad gangen, krævede det mere likviditet. Jeg købte f.eks. fem sofaborde ad gangen, men sidste gang jeg fik varer hjem, var det en hel lastbil. Det er gået vildt stærkt. Jeg fik landet de første aftaler i første halvår af 2021 og var på interiørmessen Formland i august 2021. Begyndte så at få forhandlere på, hvilket krævede et større lager.”

Idéen med Wabi Sabi Nordic er upcycling. Stine ser både skønhed og potentiale i det, som hedder skærespild. Det er rester, som ellers bliver kasseret, når der bliver produceret natursten.

”Skønheden i det uperfekte er jo lige det, jeg laver. På et tidspunkt hørte jeg en podcast om boligindretning i seks dele. Et afsnittene handlede om Wabi Sabi og Japandi-indretning, der er en hybrid af japansk og skandinavisk æstetik, og måden at leve på. Jeg blev opslugt af det univers. Det er en god måde at begå sig i en verden, hvor der er så mange muligheder i møbler og design. Hellere vente og så købe et ordentligt produkt i et naturmateriale. Der må gerne være skår, ridser, i det hele taget må det gerne være uperfekt,” siger Stine, der drømmer om, at Wabi Sabi Nordic bliver et international brand.

www.wabisabinordic.com


Park Fermé, Rosbjergvej 54F

Da Stine Rosgaards nabo i rækkehuset lidt forsigtigt spurgte hende, om det ikke snart var på tide, at hun fandt et værksted, vidste hun godt, at det var tid at rykke videre med sin lidt støjende virksomhed.

”Jeg kunne ikke finde noget, ledte og ledte. Ville så gerne have et rum, hvor jeg kunne vise mine ting og samtidig have værksted. Dagmar fra Poetry lab var ligesom mig nystartet iværksætter, og i december 2020 faldt Dagmar og jeg over lokalet her hos Park Fermé i Årslev,” siger hun.

I januar 2021 rykkede de ud i det rå lokale og satte det i stand med en masse lyst træ. I underetagen har hun showroom med sine stenborde og kontor og bagerst er der lager og værksted. Poetry lab holder til på den øverste etage.

”Vi er mega glade for det, fordi det dækker alle vores behov. Jeg nyder at være her hver eneste dag,” siger Stine Rosgaard.

Kontakt os

Telefon

40 19 28 94

Email

info@parkferme.dk

Bliv ringet op