40 19 28 94

Baum Guitars: Solgte 100 guitarer på under to døgn

Baum Guitars: Solgte 100 guitarer på under to døgn

Baum Guitars: Solgte 100 guitarer på under to døgn 1404 936 René Kirkegaard

For fire år siden byggede Morten Bau stadig guitarer i sin kælder i privaten. Nu er Baum Guitars nærmest vokset eksplosivt fra hobbystadiet og leverer elektriske og akustiske guitarer samt basser til hele verden i højt tempo.

Et vendepunkt for virksomheden var i februar 2021, da Baum gik online og satte 100 guitarer til salg. Året inden, mens Corona-pandemien hærgede verden, havde Morten Bau og partner Jeppe Garfunkel planlagt strategi og fået sat guitarer i produktion.

”Det var helt sindssygt. De første 50 guitarer røg på to timer. Så brød websitet sammen. Indbakken bugnede. Den ene ordre efter den anden tikkede ind fra hele verden. På under et par døgn var alle 100 solgt,” fortæller grundlægger Morten Bau, der byggede sin første guitar som 14-årig.

”Jeg blev forelsket i guitarer og alt ved dem. Deres former, tone og de historier, de fortæller. Men da jeg ikke havde råd til de guitarer, jeg ville have, begyndte jeg i stedet at bygge mine egne.”

Morten ejer Baum Guitars sammen med Jeppe, Jonathan Bau og René Kirkegaard, der er hans gamle ven og partner gennem 23 år.

Tilsammen har de, hvad der har vist sig at være en effektiv pakke til at få Baum Guitars ud over stepperne. Jeppe er passioneret guitarist og har en kandidat i global kommunikation. Jonathan er digital designer. René er CEO i firmaet med en baggrund i medie og reklame. Han har i ti år haft design- og reklamebureau sammen med Morten, som også er uddannet art director. Alle de evner i samme gryde betyder, at holdet nærmest kan designe og produktudvikle, samtidig med at de markedsfører. På ganske få måneder kan de køre nye produkter i stilling, hvor det måske ville have tage et år for andre.

”Det var halvandet år efter, jeg grundlagde Baum Guitars, at Jeppe skrev til mig, at han var vild med det, jeg lavede, og om jeg kunne bruge ham til noget. Jeg sagde til ham, at det her er kun et hobbyprojekt, og det skal ikke være mere end det. Jeg skulle stå i min kælder derhjemme og bygge mine guitarer. Men han var da velkommen. Og der gik ikke lang tid, før det var blæst op til noget større,” fortæller Morten.

”Der var mange guitarelskere, der spurgte, om vi ikke kunne lave en billigere model af min håndbyggede guitar. Vi undersøgte det og fandt en guitarproducent i Sydkorea.”

En del af deres vellykkede strategi var også at kommunikere Baum Guitars ud gennem de sociale medier. Jeppe og Morten havde kørt deres Instagram-konto op, så den i foråret 2020 talte omkring 45.000 følgere. I dag er tallet over 70.000.

”Jonathan og jeg fik også idéen til at lave ”en custom builder”, hvor folk kunne designe deres egen guitar online. Den udviklede han så, og vores ”Custom Shop” har været en kæmpe succes.”

Foreløbig har omkring 50 kunder fået bygget en skræddersyet guitar.

”Mange hundrede guitarister har leget og kreeret deres drømmeguitar og delt fotos af den på de sociale medier, hvilket har været en god reklame for os,” fortæller Morten.

Gennem følgerne på Instagram og Facebook samt aktiviteten i deres ”custom builder” fik de svar på, hvilke guitarmodeller, der ville hitte.

”Vi tog det bedste af det, vi havde bygget og konverterede det til de fire udvalgte modeller, som vi satte i produktion. Vi var rimelig sikre på, at de ville ramme godt,” siger Morten.

”Vi havde tænkt, at vi skulle hjem i min kælder og pakke guitarerne ud og kigge dem igennem og tjekke, før vi sendte dem til kunderne. Men på de 35 m2 ville vi jo ikke engang være i stand til at bevæge os rundt mellem de mange guitarkasser,” griner Morten.

Den succesfulde udvikling af Baum Guitars betød, at de skulle have lokaler, hvor der kunne køre en lastbil til med paller. Og et sted, hvor de kunne stå og servicere alle guitarerne, som kom ind fra Sydkorea.

Jonathan havde i en anden forbindelse været ude og se Park Fermé i Årslev og syntes det var det perfekte sted for Baum. Der gik seks måneder, så havde Baum Guitars lejet en hal i Park Fermé og brugte sommeren på at renovere og flytte ind.

”Det er en sjov hal ­– nærmest en multi-schweizerkniv. Den kan alt, afhængig af hvordan man indretter sig. Med de store porte var det et perfekt sted, som kunne rumme alt lige fra værksted, lager, showroom og så kontor. Og desuden nem tilkørsel og parkering”.

Men allerede efter et år blev lokalerne for små. Custom-værkstedet havde brug for en udvidelse og lageret var blevet for småt. Baum Guitars håndterer selv al marketing – herunder foto og video – og havde også behov for et permanent foto-/videostudie samt et kombineret lydstudie og mødelokale.

I dag driver Baum Guitars virksomheden fra tre nye sammenhængende haller i Park Fermé. De har åbnet de to af hallerne op, så også overetagen kan klare de nye behov. I stueplan har de bygget en scene, der anvendes flittigt. Senest da P4’s populære sommerprogram Take Off med Jesper Bæhrenz i spidsen kiggede forbi og sendte live fra Baum hele formiddagen. Her stod den fantastiske sanger og sangskriver Svea S på scenen. Guitarist Søren Andersen var gæstevært i programmet og følte sig godt hjemme. Han er selv en af de mange artister, der har overgivet sig til Baum.

Når døren går op, er det ofte artister, der har lavet en aftale med Jeppe Garfunkel, fordi de har forelsket sig i en af Baum-modellerne, og gerne vil prøve den af. Derfor har det også været nødvendigt med et lydtæt studie, så resten af teamet kan arbejde i et nogenlunde støjfrit miljø.

Beliggenheden tæt på motorvejen er også perfekt for logistikken. Store lastbiler kører op og læsser paller af med guitar-sendinger fra Sydkorea og Indonesien. Ligesom DSV og GLS dagligt afhenter guitarer solgt til guitarister og bassister i hele verden via baumguitars.com.  Der er med andre ord en lind strøm af fragtbiler til og fra Baum Guitars.

”Al logistik skal bare fungere. Og når man kommer ind ad døren, er det vores verden, man træder ind i,” siger han.

Derfor er det helt bevidst, at man næsten kan snuse øvelokalet ind med orientalske tæpper, gamle designmøbler og kæmpe fotostater af Baum-guitarer i hænderne på nogle af Baums kendte ambassadører som Alex Vargas, Søren Andersen, Anders Folke, The Minds of 99, Seye Adelekan, Gorillaz, , og mange flere.

”Folk føler sig hjemme her. Det er væsentligt for os,” siger Morten.

I dag er Baum Guitars et dansk guitar-brand med internationale og tophøje ambitioner. De har fået flere fabrikker i spil til guitar-produktionen og har både samarbejdspartnere i Sydkorea og Indonesien. Derudover har de netop startet produktionen af deres high-class akustiske guitar Leaper Stage, der produceres hos nøje udvalgt partner i Kina. Første produktion er udsolgt inden de lander i efteråret 2023.

Baum Guitars appellerer til guitarister i hele verden. 95 % af produktionen eksporteres – heraf cirka halvdelen til USA. Alle guitarer lander i Danmark inden deres videre rejse ud i verden. ”Hver eneste guitar og bas gennemgår en kvalitetskontrol og får et setup på vores custom-værksted, bliver rengjort og nænsomt pakket før shipping. Vi har brug for at sende vores Baum-produkter ud ad døren i den allerbedste form, klar til at erobre scener eller stuer rundt i verden, så vi kontrollerer dem, spiller på dem, klargør dem og så giver vi dem masser af god karma med på rejsen”, fortæller René Kirkegaard. Han fortæller også, at kunderne sjældent fortryder deres køb. Vi tilbyder 45 dages ”Try at home”, men sammenlagt har vi modtaget færre end ti guitarer retur.”

Udover ejerkredsen, har Baum Guitars tre ansatte i virksomheden, med hver sit ansvarsområde. Malou Krowicki har ansvaret for processerne i forsyningskæden, Søren Skovgaard har ansvaret på Custom-værkstedet og Rasmus Kirkegaard har ansvaret for lager- og shipping. ”Når det er sagt, så er Baum en iværksættervirksomhed, hvor vi dækker hinanden ind på kryds og tværs. Alle er fx klar til at hjælpe med setup og shipping, når der er pres på … og Malou har også HR-ansvaret. Der er flere kasketter end medarbejdere” griner Morten Bau.

www.baumguitars.com

Park Fermé, Rosbjergvej 22 A-C

Morten Bau, grundlægger af Baum Guitars, kalder Park Fermé ”et selvforsynende lokalsamfund”.

”Det er ligesom en julekalender. Inde bag hver eneste dør er en ny historie. Vi har opdaget, hvor vigtige og spændende alle aktører herude er. Stedet passer bare rigtig godt til os, og lejen er super fornuftig,” siger han.
”Det er fedt at have sådan et fællesskab, hvor mange er selvstændige og iværksættere. Og uanset om man er bager eller smykkedesigner, er det lidt den samme rejse med en masse ubekendt, vi er på, så det er oplagt at netværke.”

Kontakt os

Telefon

40 19 28 94

Email

info@parkferme.dk

Bliv ringet op