Ofte er de kunder, der sidder over for Pernille Lykke i hendes smykkeværksted, yngre mænd, som skal finde den helt rigtige forlovelsesring til kæresten.
”Min målgruppe er faktisk kvinder, så det er lidt sjovt, at det er deres kærester, som mest kommer her,” siger Pernille Lykke.
Hendes smykkemærke PERNILLE LYKKE blev etableret i 2020. Den 28-årige autodidakte guldsmed har altid været fascineret af sten, og den passion har ført hende ad smykkevejen.
Pernille var ellers startet på arkitektskolen, men droppede ud efter et år.
”Selv om jeg godt kunne lide den måde at arbejde på, var det for abstrakt for mig. Og min interesse for smykker og især sten trak. Det er fedt, at der er kort vej fra idé til noget konkret.”
I to år arbejdede hun som elev i en smykkebutik og lærte en masse fakta om smykker og grundarbejdet i at lave smykker. Hun lærte om stenfatning og tog kurser i bl.a. støbning.
Hendes design er drevet af skønheden i det uperfekte.
”Ingen sten er ens, og de kan vise små fejl og detaljer, der gør hver enkelt af dem unikke,” siger hun.
Smykkekunstneren er faldet godt til i Park Fermé i Årslev. De nyistandsatte lokaler er forvandlet fra en rå industriel hal til et rum med et varmt indemiljø og stilsikker indretning. Gennem et gammelt sprossevindue indendørs kan hun fra værkstedet se ud i det showroom, hun deler med veninden og billedkunstneren Mathilde Vesterskov. Hele vejen er der tænkt lys ind: Lyst træ, hvide vægge, lys gennem ovenlys og gavlvinduer.
I grovværkstedet, der er etableret i et indhak i værkstedet, støber og brænder hun forme.
Selv udformningen af smykkerne foregår ved et arbejdsbord, hvor alle specialværktøjerne står klar.
”Folk vil gerne besøge mig her. De vil sidde med min smykker, fornemme materialerne, udvælge sten, så de virkelig føler, at de får noget særligt. Jeg har en kasse med forskellige ædelstene, så
man kan se dem rigtigt,” fortæller Pernille Lykke, der får mange specialbestillinger, ikke mindst vielses- og forlovelsesringe.
”Mine kunder vil gerne have noget, som ingen andre har.”
Forlovelsesringe er ikke noget, hun har markedsført sig på. Men den side af forretningen er vokset.
Pernille viser en ring i 18 karat guld med organiske former til en pris på omkring 19.000 kr.
”Kunderne tager for eksempel udgangspunkt i denne her. De siger: Kan jeg så ikke få en større diamant eller flere små? De får ringen rettet til, så den passer til det, de ønsker, så det bliver deres helt egen personlige forlovelsesring,” forklarer hun.
Pernille Lykke bruger kun naturlige og ubehandlede sten og perler, der gør smykkerne unikke. Hun mener, at enhver naturlig ædelsten er autentisk. Og hun går op i at anvende så miljørigtig og bæredygtige materialer som muligt både bæredygtige ædelsten og perler samt såkaldt bioguld, der er genbrugsguld eller raffineret guld.
”Jeg skal kunne stå inde for mine materialer. Jeg ville ikke have det godt med at sælge noget, som jeg ikke ved, hvor kommer fra, eller hvilken rejse det har været på, eller ikke ved, hvem der har siddet med det i hænderne.”
Hun bruger en del ubehandlede safirer fra Madagaskar. Dem køber hun gennem et firma, som betaler det dobbelte af markedsprisen for at sikre, at f.eks. minearbejderne får ordentlige vilkår og ordentlig løn.
”Safirerne bliver vasket, når de kommer fra minen og så slebet og ikke mere. Jeg kan godt lide, at man ”bare” tager det, som naturen har skabt det,” siger hun.
Inspiration til designet kommer især fra i den japanske kultur.
“Mine smykker afspejler min kærlighed til den japanske minimalisme med et strejf af det orientalske. Jeg ønsker, at mine smykker kan bruges til enhver lejlighed. Samtidig skal hvert smykke skille sig ud og have et unikt twist,” fortæller Pernille Lykke, der elsker, når hun får lov til at skræddersy personlige smykker.
Jævnligt tikker der en ordre ind fra webshoppen på et smykke til 15.000-20.000 kr.
”Det har jeg været overrasket over, sådan et køb har jeg aldrig selv gjort. Det er helt sikkert specialbestillingerne, min forretning hviler på, selv om min webshop med kollektionerne også kører godt.”
www.pernillelykkejewellery.com
Park Fermé, Rosbjergvej 20A
Pernille Lykke arbejdede fra en midlertidig containerbygning på havnen i Aarhus sammen med veninden og billedkunstner Mathilde Vesterskov, da de fik mulighed for at rykke til Park Fermé. Pernilles far har investeret i deres hal, så de lejer af ham.
”Lokalet herude trak i mig, fordi der var plads til grovværksted og mulighed for et stort showroom. Beliggenheden er rigtig god, når folk lige skal forbi efter arbejde,” siger Pernille Lykke.
”Det er super, at her er mange forskellige typer virksomheder, og at det ikke bare er håndværkere og opbevaringslokaler. Vi sparrer f.eks. med Wabi Sabi Nordic og spiser også frokost med dem.”