Flere af Mathilde Vesterskovs billeder er opbygget som one-liners, hvor hun med én ubrudt linje tegner abstrakte figurer og ansigter. Derefter fylder hun felterne ud med akrylmaling.
Hun etablerede sin virksomhed ByMathildeVesterskov for fire år siden. I dag hænger 1.500 af hendes værker mange steder i verden, og hun har over 22.000 følgere på Instagram. Mathilde er netop i gang med at lancere en tæppekollektion med sin kunst.
Det begyndte i 2017, fordi hun stod og manglede et billede til sit soveværelse. Det skulle være noget simpelt og tidsløst. Som barn havde hun sammen med sine søstre leget en tegneleg, hvor man ikke måtte løfte kuglepennen fra papiret. Motivet skulle skabes af en sammenhængende streg.
”Der var og er noget magisk ved det. Du må ikke stoppe stregen, den skal være i bevægelse. Det er hånden, som styrer, og ikke dit hoved,” forklarer Mathilde.
Metoden kræver, at man skal være helt tilstede i nuet, følge stregen og ikke tænke på slutresultatet.
Mathilde tegnede sit første rigtige one-line-ansigt til rammen i sit soveværelse. En sort streg på et hvidt stykke papir.
”Egentlig syntes jeg, det så skørt ud, men jo mere jeg kiggede på det, desto flere udtryk kunne jeg finde. Og man kunne godt se, at det var et ansigt,” fortæller Mathilde.
Hun tog et foto af det og lagde det op på sin private Instagram.
Hun blev helt overvældet over alle de beskeder, hun fik fra venner og folk, hun ikke kendte. De ville købe billedet eller høre, om hun kunne lave flere eller noget, der lignede.
”Pludselig så jeg mig selv sige ja til henvendelserne. Jeg måtte se, hvor det kunne bære hen. Næste dag købte jeg tuscher og papir og tegnede hele dagen. Hele gulvet var dækket af ansigter. Og på en uge var de udsolgt.”
Det er lidt af et eventyr, som det første billede satte i gang. 26-årige Mathilde Vesterskov lever i dag af sin kunst. Virksomheden ByMathildeVesterskov har hun udviklet sideløbende med en uddannelse som møbeldesigner.
Hendes virksomhedsprofil på Instagram, der i starten var tænkt som en online portfolio, er blevet en driftig salgskanal.
”Formålet var egentlig bare at vise mine ting. Dengang i 2018 var der ingen, der solgte på Insta. Jeg føler mig privilegeret, fordi min kunst er blevet min levevej.”
Da Mathildes lejlighed blev for lille til projektet, rykkede hun sammen med veninden og smykkedesigner Pernille Lykke til en midlertidigt containerbygning på havnen i Aarhus.
I september 2021 flyttede de så ind i en af hallerne i Park Fermé i Årslev.
Mathildes værksted ligger på første sal, og i stueplan har de et stort fælles showroom. Værkstedet er badet i lys fra de store ovenlysvinduer. Chihauhauen Mailo, der altid er med Mathilde på arbejde, ligger i en solstråle på gulvet.
”Det vigtigste for mig var at få noget lys. Det stiller store krav til omgivelser og lys, når jeg skal fotografere mine værker til salg. Kunderne skal kunne se dem i de rette omgivelser. Men også når jeg laver mine værker, skal der godt lys til.”
Ovenlysvinduerne glæder jeg mig over hver dag – også når det regner,” siger Mathilde, der nyder at have en hverdag, hvor hun kan lave det, hun elsker.
Ud over sine oprindelige papirbilleder maler hun også på lærreder, vaser og spejle. En af Mathildes mange idéer er blevet til en tæppekollektion i 100 pct. uld med hendes kunst, som er på vej.
”Jeg fik aftalen i stand på Instagram. Ham, der har tæppefabrikken, begyndte at følge mig, og så gik jeg ind på hans profil og så, at han var tæppeproducent. Det gav mig idéen. Jeg er jo uddannet møbeldesigner og har altid godt kunne tænke mig at udvide mit brand til noget interiør. Drømmen er også på sigt at lave møbler,” fortæller Mathilde.
Park Fermé, Rosbjergvej 20A
Billedkunstner Mathilde Vesterskov flyttede ind i Park Fermé sammen med veninden, smykkedesigner, Pernille Lykke. I forbindelse med Mathildes uddannelse som møbeldesigner var hun i praktik hos Wabi Sabi Nordic, der også bor her i Park Fermé.
”Pernille og jeg besøgte dem og kunne se så mange muligheder i lokalet. Og det var helt fantastisk, at Pernilles far besluttede at købe en hal herude, så vi kunne leje den af ham. Det er et sted, vi glæder os til at komme til hver eneste dag